Fórum


Általános



Hozzászólások
Létrehozás dátuma

forumszerkeszto2013 2019.07.16 20:46

Tisztelt Budai Zoltán!


Bár Ön a kérdését a képviselőknek címezte, de engedje meg, hogy én, a hivatalnok
válaszoljak Önnek és a település érdeklődő lakosságának.
Az Abacus Hotel Kft. azzal a javaslattal kereste meg a Képviselő-testületet, hogy a
tulajdonukban levő Herceghalom 228/5 helyrajzi számú, 6.615 m² alapterületű ingatlanukat elcserélnék az Önkormányzat tulajdonában levő Herceghalom 255/6 és 256 helyrajzi számú ingatlanokkal, melyeknek összterülete 5.100 m².

A Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság és a Képviselő-testület tagjai Kálmán Zsolt
igazgató úrral együtt egy helyszíni szemle során megtekintették a javaslatban érintett
területeket. Ezek után 2019. július 17-én Dr. Takács Ernő megküldte az általuk javasolt
megállapodás tervezetét azzal, hogy a képviselőkkel 2019. június 24. napjára informális egyeztetést kezdeményeztek. Az informális találkozó célja az volt (vagy lehetett volna), hogy a képviselők választ kapjanak minden felmerülő kérdésre, és ennek birtokában dönthessenek arról, hogy elviekben támogatnák-e a javasolt telekcserét. Higgadt tárgyalásra, ésszerű vitára azonban már nem volt mód, mert a képviselőknek kiküldött anyagot a találkozó időpontjára „közkinccsé” tették, mint határozott önkormányzati szándékot, és ennek nyomán megindult a
településen az aláírásgyűjtés.

Hangsúlyozni kívánom, hogy a Képviselő-testület még azon szándékát sem nyilvánította ki, hogy támogatna egy esetleges telekcserét abban az esetben, ha annak jogi feltételei fennállnának. Ez nagyon fontos kérdés, mert számos jogszabály rendelkezéseit kell megvizsgálni egy ilyen típusú telekcsere lebonyolításához. Ezért a kérdésére válaszolva szerintem még nem volt időszerű a lakosság tájékoztatása, mert egyelőre az sem tisztázott, hogy lehet-e, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett kerülhetne sor a kérdéses telekcserére.

Csak a jogi feltételek tisztázása után lett volna értelme a lakosság elé tárni a telekcsere
javaslatot, de ezen már nem tudunk változtatni.

A „kiserdőt” az Önkormányzat megvásárolta 3 millió forintért, 9 milliárd forint összegű
keretbiztosítéki zálogjoggal terhelten. A Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság, illetve a Képviselő-testület eddig azt az álláspontot képviselte, hogy amíg a végelszámolás zajlik, és annak kötelezettje jogszerűen teljesít, addig az Önkormányzat – a vételáron felül – további kötelezettséget nem vállal a kiserdő „tehermentesítésében”.
Ebben a kérdésben is döntést kell hozni a közeljövőben…


Tisztelettel,
dr. Kovács Judit
jegyző

Előzmény
Budai Zoltán 2019.07.15 22:16
Tisztelt Önkormányzat, Tisztelt Képviselők!

Most, hogy több mint 500 aláírást gyűjtöttek falunkban az Abacus telekcsere ajánlata ügyében, nyilatkozott Kálmán Zsolt az Abacus szállodaigazgatója.

Becsülöm és tisztelem azért, hogy úgy érezte, a lakosokat tájékoztatni kell egy őket ennyire felkavaró ügyben. Érdeklődöm, hogy Önök nem érzik-e szükségét / időszerűségét egy ilyen tájékoztatásnak?

Illetve még egy kérdést engedjenek meg! A kiserdő melyet az önkormányzat előjogával élve  megvásárolt, még mindig a hatalmas jelzálog terhe alatt van-e, ha igen várhatólag meddig?

Köszönettel, Budai Zoltán
forumszerkeszto2013 2019.06.26 06:41

Tisztelt Budai Zoltán!


 


A szúnyoggyérítés a település 80%-án 2019. június 20-án megtörtént. A rossz időjárás miatt kimaradt az Árvalányhaj utca és a Rózsai út, valamint egy-két rövidebb útszakasz ezen a területen. Ezt a következő napon pótolták.


 


A biológiai gyérítéshez szükséges felmérés most zajlik. Ennek keretében egy hétre kihelyeztek egy olyan szúnyogcsapdát, amely begyűjti az élő szúnyogokat, majd a Pécsi Egyetemre küldik azokat, ahol azonosítják a mintában levő szúnyogfajokat. Ezzel egyidejűleg zajlik a település „vizes” területeinek felmérése – gondolok itt elsősorban a Patak utca és az Árvalányhaj utca területére – de felderítik a vízelvezető árkokat is, amelyek alkalmasak lehetnek a szúnyoglárva élőhelyének.


 


A biológiai szúnyoggyérítést hosszabb előkészítésnek kell megelőznie, amelyben nagyon fontos szerepe lehet a lakosság környezettudatos magatartásának. Kitűnő tenyészhelyek a használaton kívüli medencék, vízzel telt edények, virágtartók, eldugult ereszcsatornák, stb. A biológiai szúnyoggyérítés csak akkor lehet eredményes, ha a lakosság a saját ingatlanán megszünteti azokat a pangó, vizes területeket, ahová a szúnyogok a lárváikat „lerakhatják”. És itt válaszolnék az Ön kérdésére.  Természetesen az Önkormányzatnak nincs olyan jogosultsága, hogy magánterületen ilyen jellegű ellenőrzéseket végezzen, vagy végeztessen, ezért csak annyit tehetünk, hogy felkérjük a lakosságot, hogy a maga birtokán szüntesse meg ezeket tenyészhely lehetőségeket.(A megelőzésre vonatkozó tájékoztató anyag, melyet a felmérést végző Noxious Kft. készített, az Önkormányzat honlapján, a hírek között megtalálható.)


 


Az Önkormányzat hosszú távú feladata pedig az lesz, hogy valamennyi vízelvezető árok lefolyása biztosított legyen, ezzel csökkentve a vérszívók életterét.


 


Tisztelettel,


 


dr. Kovács Judit


jegyző

Előzmény
Budai Zoltán 2019.06.21 19:47
Koszi. Felhivom az uzemeltetot.
Előzmény
forumszerkeszto2013 2019.06.21 15:53

Kedves Zoltán!
Nagyon kevés a fórum bejegyzés, talán azért nem mindennapos az értesítés.
Az email címedre elküldtem a működtető cég telefonszámát.
Üdvözlettel: Sz. Gy.


Előzmény
Budai Zoltán 2019.06.21 09:59
Tisztelt Önkormányzat!

Köszönjük a szúnyogírtás megszervezését! Két kérdés engedjen meg ezzel kapcsolatban:

1.) Sikeres volt a 06.20.-i földi írtás? vagy elmosta a vihar, megismétlik?

2.) A biológiai írtáshoz való élőhely felmérés hogy történhet? Nálunk ugyanis a kertünk hátuljában lévő ciszterna és a tujasor a szúnyogok fő élőhelye. De ez magánterületen van. Be fognak menni a kertekbe is a felmérők?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Budai Zoltán 
Budai Zoltán 2019.06.21 09:52
Tisztelt Önkormányzat!

A kért hirlevél szolgáltatás igénylését régen megjelöltem (mindent bepipáltam), ahogy kérték, de mégsem jön soha levél. Valami technikai hiba lehet. Kérem, a értesísék a működtető céget! Köszönöm közbenjárásukat!

Tisztelettel, Budai ZOltán
Előzmény
forumszerkeszto2013 2019.06.12 13:25

Tisztelt Budai Zoltán!


 


A Képviselő-testület úgy határozott, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén nyáron nem végeztet légi szúnyoggyérítést. A lakosság egy része helytelenítette a vegyszeres permetezést, ezért árajánlatot kértünk be biológiai úton történő szúnyoggyérítésre. 


 


Első lépés a csípőszúnyogok lárvái élőhelyeinek felkutatása és ez alapján egy fertőzöttségi térkép elkészítése. A munkavégzés elsődleges feltétele mindenképpen a tenyészőhelyek megjelenése, de vannak olyan évek amikor az időjárás nem kedvez a szúnyogok szaporodásának, ezért az ajánlattevő szerint a kutatás akár több évig is tarthat. 


Mivel a biológiai védekezés hosszabb előkészítő munkát igényel, ezen a nyáron földi kémiai szúnyoggyérítést végeztetünk, amelynek hatékonysága várhatóan nagyobb a légi gyérítésnél. Az erre vonatkozó szerződés már aláírásra került.


Az első földi szúnyoggyérítés várhatóan 1-2 héten belül megtörténik, utána pedig a szükséges gyakorisággal ismételtetjük.


Remélem az új szolgáltató a lakosság megelégedésére fogja tevékenységét végezni.


 


Tisztelettel,


dr. Kovács Judit


jegyző"
Előzmény
Budai Zoltán 2019.06.11 21:05
Tisztelt Önkormányzat!

A sok szúnyogra való tekintettel kérdezem, hogy mikor várható írtás?

Köszönettel, 

Budai Zoltán
Utoljára szerkesztve: 2019.06.12 10:43
katona 2019.04.02 10:11
Tisztelt Jegyző Asszony!
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Katona Edina
Előzmény