Fórum


ÁltalánosHozzászólások
Létrehozás dátuma

katona 2019.04.02 10:11
Tisztelt Jegyző Asszony!
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Katona Edina
Előzmény
forumszerkeszto2013 2019.03.25 09:28

Tisztelt Érdeklődő!


 


Herceghalom Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2003. (XII.30.) számú, a köztisztaságról, a hulladék elszállításáról és az állattartás szabályairól rendelet 10/A. §-a szabályozza a tűzgyújtás lehetőségét. A hatályos rendelet szerint a tűzgyújtás és égetés minden év június 1. napjától augusztus 31. napjáig tilos. Ezen időszakon kívül a kellően száraz avar és kerti hulladék égetése kizárólag pénteki napokon az ingatlanokon belül, csapadékmentes és szélcsendes időben megengedett.


 


Fontos, hogy a hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést, tehát ha országos tűzgyújtási tilalmat rendelnek el, az a fenti lehetőséget „felülírja”.


 


Természetesen a tűzgyújtás során csak gallyak, illetve a száraz avar égetése megengedett, az égetendő hulladék nem tartalmazhat ipari eredetű hulladékot, (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait, stb.).


 


A rendelet teljes szövege itt elérhető: http://www.herceghalom.hu/?module=news&action=getfile&fid=232690


 


Tisztelettel,


dr. Kovács Judit


jegyző

Előzmény
forumszerkeszto2013 2019.03.25 09:13

Tisztelt Budai Zoltán!


Kérdését továbbítottuk a honlapunkat működtető cégnek, akiktől a következő választ kaptuk:


"A fórum hozzászólásokról napi egyszeri összefoglaló emailt küldünk ki azoknak, akik ezt a szolgáltatást megjelölték.
A lenti hozzászólás létrehozója, Budai Zoltán nem kérte ezt a szolgáltatást.
A szolgáltatást igényelni a honlap fórumába belépve az Adatok módosítása részen lehet."

Kérjük, hogy ezt az igénylést szíveskedjen megtenni.
Üdvözlettel: Herceghalom Község ÖnkormányzataElőzmény
katona 2019.03.21 11:25
Tisztelt Önkormányzat!

Érdeklődöm, hogy amennyiben nincsen tűzgyújtási tilalom érvényben, a helyi szabályozás szerint mikor lehetséges a kerti hulladék égetése?
Budai Zoltán 2019.03.14 10:48

Tisztelt Önkormányzat!


Normál esetben a fórum regisztrált felhasználóinak email értesítést küld a rendszer, ha új hozzászólás érkezik.


Sajnos a rendszer ezen része 2018 közepén elromlott/leállt, és nem kapunk értesítéseket.


Kérem, szóljanak a rendszer fejlesztőinek/üzemeltetőinek, hogy hibát javítani szíveskedjenek!


Köszönettel, Budai Zoltán

sealee 2019.02.03 00:20

A Herceghalom Cenzúra Nélkül Facebook csoportban az alábbi bejegyzést tettem közzé:

Zárt üléssel kapcsolatos valótlan jegyzői tájékoztatás!


www.herceghalom.hu oldalon az ÉDV-vel kapcsolatos zárt KT üléssel kapcsolatban az alábbi jegyzői nyilatkozat jelent meg:
Az önkormányzati törvény taxatíve felsorolja, hogy mely ügyekben kell zárt ülést elrendelni, ugyanakkor a törvény 46. § (1) c) pontja lehetőséget biztosít a Képviselő-testület számára zárt ülés elrendelésére abban az esetben is, ha a döntés az önkormányzat vagyonát érinti.


Egyrészről már megszokott részemről az a jogászi pontatlanság, mely olyan jogszabályhelyre utal, ami nem létezik. Ebben az esetben a Mötv. 46.§ (1) bekezdés c) pontja.


Természetesen csak elírás volt...


Helyesen a Mötv. 46.§ (2) bekezdésének c) pontja szerint A képviselő-testület zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés esetén, továbbá az általa kiírt pályázat feltételeinek meghatározásakor, a pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás az önkormányzat vagy más érintett üzleti érdekét sértené.


Nem mellesleg erről szól a Herceghalom Község Önkormányzata 14/2014 (XII.10..) önkormányztati rendelete is, melynek a 9.§ (4) bekezdése szerint a képviselő-testület zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés esetén, továbbá az általa kiírt pályázat feltételeinek meghatározásakor, a pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás az önkormányzat vagy más érintett üzleti érdekét sértené.


Elemezzünk egy kicsit.


Alapvetően a két normaszöveg egyező.


Mikor rendelhet el zárt ülést a jegyző szerint? 
"ha a döntés az önkormányzat vagyonát érinti."


...és a Mötv. szerint?
"a vagyonával való rendelkezés esetén"


Hogy ez szakmai hiányosságra, vagy "gondatlanságra" vezethető-e vissza azt nem tudom, de konkrétan félrevezető az a nyilatkozat, hogy olyan esetben is el lehet rendelni a zárt ülést, ha az azon meghozandó döntés az önkormányzat vagyonát érinti. Ilyet sem a Mötv., sem pedig a Herceghalom Község Önkormányzatának SZMSZ-e sem tartalmaz.


Ám valóban jól hangzik. Jogban járatlan állampolgár azonnal el is hiszi, hiszen ezt mondta a jegyző.


Mi a valós szabályozás?


A vagyonnal való rendelkezés esetén!


Történt döntés az önkormányzati vagyonról?
Én megnéztem a KT ülések jegyzőkönyveit 2018. november 13-ig visszamenőlegesen de ezekben még az ÉDV témáját sem láttam egyikben sem, persze lehet benne van, de én nem láttam.


A jegyző azon mondatából kiindulva, mely szerint: " ...ezért csak akkor kívántunk a lakosság elé állni, amikor már valamilyen eredményről is be tudunk számolni. " arra következtetek, hogy semmilyen döntés nem született, és a mivel a jegyzői tájékoztatás szerint nem is döntés meghozatala, hanem az ÉDV Zrt. ajánlatának meghallgatása volt a cél, ezért ez semmiképpen nem minősül vagyonnal való rendelkezésnek.


A lakosság álláspontom szerint joggal tartott igényt arra, hogy megismerje az ajánlat részleteit, ahogyan arra is, hogy nyilvános ülésen kerüljön sor az ajánlat ismertetésére.


Megismételve, hogy miért: azért mert nem volt önkormányzati vagyonnal való rendelkezés, és azért mert az, hogy, ha az önkormányzat vagyonát érinti az egy félretájékoztatás a normaszövegek alapján.


Amennyiben az önkormányzat vagyonát érintette volna, akkor ráadásul további két feltételnek kell teljesülnie.
1. a nyilvános tárgyalás üzleti érdeket kell, hogy sértsen
2. a KT minősített többséggel kell döntsön a zárt tárgyalás tartásáról.


Azt, hogy volt-e szavazás a zárt tárgyalásról azt nem tudom ellenőrizni, mivel még a témát sem találom egyetlen jegyzőkönyvben sem.


Ellenben felmerül bennem a kérdés, hogy vajon a lakosság miért nem tudhat egy a jelenleginél kedvezőbb ajánlatról?


Felmerül az is, hogy miért nem láthatja a közérdekű adatnak minősülő ajánlatot a a lakosság?


Megjegyzem:
Az Info tv. 52.§ (3) bekezdése szerint a közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat megismerésének lehetőségét zárt ülés tartása esetén is biztosítani kell.


Ennek örömére lehet, hogy kikérem a jegyző asszonytól az ÉDV Zrt. ajánlatát , mint közérdekű adatot a tisztelt jegyző asszonytól.


Érdekesség lenne, a Kormányhivatalt tájékoztatni a KT jogszerűtlen működéséről.


A választópolgárokat nem zavarja az, hogy az összes képviselő minősített többsége benne kellett legyen abban, hogy titokban tárgyaljanak az ÉDV Zrt-vel?


A választópolgárokat nem zavarja a nyilvános félretájékoztatás?

forumszerkeszto2013 2019.01.22 07:27

Kedves Hatvaneves Úr!Nem tudom, mert én még soha nem kerestem ilyen információt a honlapon. Én járok a testületi ülésekre és ezek az információk ott elhngzanak, ott szavaznak róla. Erről egyébként minden alkalommal a Herceghalmi Hírmondóban megjelenik tájékoztatás. (Ne várja el tőlem, hogy fejből megmondom melyik számban találja).


Ha felmegy más települések honlapjára, akkor szerezhet tapasztalatokat, hogy ők miként kezelik ezt a kérdést.


Véleményem szerint a képviselők és a hivatali dolgozók fizetését nem kötelező megjelentetni a honlapon. Erről pontos tájékoztatást a kormányhivatal tud adni, ha felhívja őket, biztosan hitelt érdemlő választ fog kapni.


A képviselők vagyonbevallása kötelező, de a fizetésük ebben sem szerepel.


Üdvözlettel 


fórumszerkesztő

Előzmény
forumszerkeszto2013 2019.01.22 07:27

Kedves Hatvaneves Úr!Nem tudom, mert én még soha nem kerestem ilyen információt a honlapon. Én járok a testületi ülésekre és ezek az információk ott elhngzanak, ott szavaznak róla. Erről egyébként minden alkalommal a Herceghalmi Hírmondóban megjelenik tájékoztatás. (Ne várja el tőlem, hogy fejből megmondom melyik számban találja).


Ha felmegy más települések honlapjára, akkor szerezhet tapasztalatokat, hogy ők miként kezelik ezt a kérdést.


Véleményem szerint a képviselők és a hivatali dolgozók fizetését nem kötelező megjelentetni a honlapon. Erről pontos tájékoztatást a kormányhivatal tud adni, ha felhívja őket, biztosan hitelt érdemlő választ fog kapni.


A képviselők vagyonbevallása kötelező, de a fizetésük ebben sem szerepel.


Üdvözlettel 


fórumszerkesztő

Előzmény
Hatvaneves 2019.01.21 20:25
Tisztelt Fórumszerkesztő!

Érdeklődni szeretnék, hogy a herceghalomi honlap mely részén lehet megtalálni a képviselők, polgármester illetményvel kapcsolatos oldalt? Úgy tudom, ez kötelező mindenhol. Válaszát előre is köszönöm.
forumszerkeszto2013 2019.01.14 09:59

Kedves Budai Zoltán!

2019. január 29-én 18:00 órakor a KEK-ben lesz egy falugyűlés, ahol felteheti ezeket a kérdéseket és ha Varga Tóth Csaba is ott lesz, akkor ő megmondja hányan vannak a nagycsoportban és Horváthné Gacsályi Marianna elmondhatja, hogy hány üres tanterem lesz szeptemberben. Minden bizonnyal azt fogják mondani, hogy a beiratkozások alkalmával fog végleg eldőlni ez a kérdés, most ezt pontosan meghatározni nem lehet.

Mint Ön is tudja az állam átvette a tanterem megvalósítását. Herceghalom annyival járult hozzá, hogy a rajzokat elkészítette és átadta a Nemzeti Sportközpontoknak, akik a folyamatot végrehajtják. Kiírják a közbeszerzési pályázatot, szerződnek a nyertessel és ők határozzák meg a határidőket.
Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Sportközpontok-tól semmilyen értesítést nem kapunk, illeztve eddig nem kaptunk, hogy mikor kezdik el a munkálatokat, ki a kivitelező, sőt a megvalósítás költségét sem ismerjük.
Az építkezést az állam finanszírozza és ezzel sajnos együtt jár az is, hogy akkor fogja megépíteni, amikor arra lehetősége lesz. Vannak iskolák szerte az országban, ahol a falak düledeznek, omlik a vakolat, beáznak a termek, ezek nyilván elsőbbséget élveznek.

Reméljük szeptemberre megvalósul a herceghalmi iskolabővítés.

Szabó György

Az alábbi linken megtekinthető a közbeszerzési kiírások táblázata, ahol Herceghalom a 17. sorban szerepel. Határidő 2018. második negyedév. Ehhez képest kissé lemaradásban vannak.

http://mnsk.hu/wp-content/files_mf/1523003652NSK2018.%C3%A9viK%C3%B6zbeszerz


%C3%A9siterv_1.sz.m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%A1s.pdf
Utoljára szerkesztve: 2019.01.14 10:27
Előzmény